Unul din doi barbați cu vârsta de peste 50 de ani suferă de afecțiuni ale prostatei, însă mulți dintre aceștia nu știu să recunoască simptomele și aleg să le ignore, neefectuând nici un fel de investigație în acest sens.
Dar ce este prostata? Este glanda sexuală masculină care înconjoară primii centimetri ai uretrei (uretra prostatică), situată sub vezica urinară, chiar în fața rectului. Prostata are forma unei castane și cântărește 15-20 grame.
Afecțiunile tumorale ale prostatei sunt adenomul de prostată (tumoră benignă) și cancerul de prostată (tumoră malignă). Aceasta din urmă tumoră, reprezintă la barbați, prima cauză de mortalitate în România și a doua la nivel mondial.
Cauzele sunt pentru ambele boli de departe neelucidate, însă, la cancerul de prostată s-au identificat mai mulți factori incriminatori:
- Genetici
- Alimentari (vitaminele C și A au un caracter protector, carnea roșie și grăsimile sunt factori de risc),
- Hormonali (dezechilibrele hormonale, în special în perioada pubertății par a avea un rol carcinogen)
- Virusurile etc.
Dezvoltarea adenomului de prostată este influențată și de alterarea echilibrului estrogen–testosteron. Dezechilibrul acesta explică dezvoltarea bolii, dar nu poate explica declanșarea ei.
Simptomatologia principală a celor doua, constă în mod frecvent în:
- urinări dese (polachiurie – la început nocturnă și apoi diurnă și nocturnă);
- disconfort la urinare (disurie);
- urinare cu sânge (hematurie);
- falsa incontinență urinară, dar și multe altele.
Acestea sunt primele semne de alarmă, care ar trebui sa trimita orice barbat cu vârsta de peste 50 de ani să efectueze 3 investigații principale:
- Testul PSA (antigen prostatic specific – face cel mai adesea diferența între adenomul și cancerul de prostată).
- Tușeul rectal.
- Ecografia prostatei – poate fi facută atât abdominal cât și transrectal și care este un procedeu nedureros.
În funcție de rezultatele acestor investigații, va fi stabilită conduita viitoare, precum și schema de tratament de către medicul urolog.
IMPORTANT: În stadiul incipient problemele prostatei pot fi tratate, insă foarte puţine persoane din România merg la un control anual pentru a face investigaţii şi analize de specialitate.
In mod normal dupa varsta de 50 de ani, orice barbat ar trebui sa efectueze preventiv cele 3 investigații menționate anterior.
Urmand principiul „este mai ușor, mai ieftin și mai puțin dureros să previi decât să tratezi”, clinica noastră vă oferă serviciile de ecografie a abdomenului inferior (include ecografia de prostata) și superior, în condiții de maxim profesionalism și cea mai nouă dotare (Ecograf GE Voluson E10, de ultimă generatie).
No Comments